La Brama del cèrvol
L'època de la brama comença a mitjans setembre i finalitza a mitjans octubre. Durant aquest període els mascles es disputen les femelles i creen els seus propis harems, bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d'orina i rascant els troncs amb la cornamenta.
A l'època de la brama els individus dominants desenvolupen una intensa activitat per mantenir unit l'harem. Per tant, durant aquesta època no paren de perseguir-se i lluitar amb la resta de mascles competidors, fet que els acaba provocant un desgast notable al final de la temporada del zel.
Els mascles més joves i els individus més dominats, s'esperen fins al final de la brama (moment en que els exemplars dominants estan molt desgastats) per cobrir alguna femella tardana.
Cal tenir en compte que el zel de les femelles té una durada molt curta, essent receptives només durant 24 hores.
Cap a mitjan d'octubre, la intensitat del zel dels mascles es redueix i les femelles comencen a abandonar els harems per tornar a ajuntar-se amb d'altres femelles fins a la tardor següent.

Què cal fer durant la brama a la RNC de Boumort

  • Consulteu els mitjans d’informació sobre la Reserva (web, tríptics, cartelleres situades en els accessos principals), i utilitzeu els punts d’informació habilitats a l’efecte durant l’època de brama.
  • Primer de tot cal tenir en compte que ens trobem en un moment vital per a l'espècie i per tant haurem d'extremar les precaucions per tal d'interferir el menys possible amb l'activitat d'aquest ungulat.
  • Procurar sempre d'anar amb el màxim silenci.
  • Circular sempre per les pistes principals i no l'abandoneu per acostar-vos als animals, per què notaran la vostra presència, deixaran de bramar i fugiran.
  • Us recomanem que busqueu un punt on hi hagi una elevada activitat de brama i realitzeu una espera en silenci, d'aquesta forma serà més probable que feu alguna observació interessant.
  • Porteu prismàtics i telescopi terrestre per facilitar l'observació. També us podeu endur una guia d'identificació d'ocells i de mamífers (grups de vertebrats més fàcils d'observar).
  • És necessari utilitzar un vehicle tot terreny per accedir a la Reserva, ja que tots els accessos són per pista forestal. Si no en teniu, utilitzeu els serveis de guiatge amb 4x4 autoritzats.
  • Degut a la major afluència de visitants a la Reserva últimament també ha augmentat la quantitat de deixalles que es deixen a la muntanya. Per aquest motiu, des de la Reserva es fa una crida al civisme per tal de que les activitats que s'hi duen a terme siguin sostenibles amb el medi natural.
  • No es recomana l'excursionisme sense cap guia durant aquesta època.

Informació sobre la brama del cérvol a Boumort

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, posa en marxa per tercer any consecutiu el servei d’informació sobre la brama del cérvol. Ha establert dos punts d’informació situats en llocs estratègics per gaudir d’aquest fenomen. L’objectiu és millorar l’atenció als usuaris de la Reserva i obtenir informació sobre les activitats que hi efectuen.
La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires.
La població de cérvol hi és abundant, i és fàcil observar rastres de la seva activitat i grups de femelles pasturant o esmunyint-se entre els matollars. De mitjan setembre a mitjan octubre, el cérvol entra en zel i té lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura a casa nostra. De nit, als matins i als capvespres, pels barrancs de Boumort ressonen els brams dels mascles, que intenten atreure femelles als seus harems.
Concretament, el servei en funcionament consta de dos punts d’informació situats en llocs estratègics de la reserva per gaudir d’aquest fenomen. Un punt està situat prop del refugi lliure de Boumort i l’altre prop del refugi guardat de Cuberes.
Els punts d’informació estaran oberts tots els caps de setmana i festius entre el 10 de setembre i el 23 d’octubre. Els dissabtes i el 12 d’octubre, l’horari serà de 8 del matí a 8 del vespre, i els diumenges de 8 del matí a 2 del migdia.

Cada punt d’informació és atès per un informador que coneix bé la reserva i compta amb senyalització, estand, material informatiu sobre la RNC de Boumort i material òptic per a l’observació de la fauna.
Per gaudir de la visita a Boumort, sigui o no en època de brama, es recomana contactar amb les empreses que ofereixen activitats concertades mitjançant guies autoritzats. Aquesta temporada, hi ha tres empreses autoritzades per oferir activitats interpretatives guiades a la reserva, que ofereixen activitats vinculades amb la brama del cérvol.
Aquest 2016, a més, s’ha editat un nou tríptic informatiu sobre la reserva, amb dues edicions bilingües (català/castellà i anglès/francès) que es repartiran entre les oficines de turisme i els establiments turístics del seu àmbit territorial.
El servei d’informació sobre la brama del cérvol s’executa mitjançant l’Estació Biològica del Pallars Jussà, i compta amb la col•laboració del sector turístic local.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
Cèrvol bramant